Sayı: 2, 29.06.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makaleleri

Görüş Makalesi

Kitap Tanıtımları

Tarih Vakfı tarafından yayımlanan Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları dergisi, geç Orta Çağ’dan yirminci yüzyılın son çeyreğine uzanan bir tarih aralığında, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye tarihine odaklanır.

Dergi, Osmanlı ve Türkiye toplumlarını, imparatorluğun sınırlarının ulaştığı coğrafyayı ve bu coğrafyada ortaya çıkmış olan diğer devletleri ve siyasi yapıları Osmanlı ve Türkiye toplumları ile etkileşimleri bağlamında incelemektedir. Bu kapsamda sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel tarih gibi yerleşik alanların yanı sıra tarihyazımında gelişmekte olan yeni alanlar ve yaklaşımlardan yazıları bekler ve teşvik eder.

Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları dergisi, kapsamı içine giren dönem ve konularda özgün ve daha önce yayımlanmamış araştırma makaleleri ile derginin odaklandığı alanlara ilişkin akademik kitapların değerlendirmelerini yayımlar. Dergi bunların yanı sıra sempozyum, seminer ve konferans değerlendirmeleri, söyleşi, vefeyat, alana katkı sunmayı amaçlayan kısa düşünce yazıları ve belge incelemelerine de açıktır. Tercih edilen yazı dili Türkçe olmakla birlikte Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları dergisi İngilizce yazılara da yer verir.

Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları dergisi Aralık ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki sayı çıkan hakemli bir tarih dergisidir; basılı ve çevrimiçi yayımlanır.

Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları dergisine gönderilen makalelerde daha önce başka bir yerde yayımlanmamış, yayımlanma talebi ile gönderilmemiş veya yayımlanma sözü verilmemiş olma şartı aranır. Hangi yazıların değerlendirme sürecine alınacağına derginin yayın yönetimi ile yayın kurulu birlikte karar verir. Değerlendirmeye alınan makaleler çift-kör hakem sürecine tabii tutulur ve hakem raporlarına göre yayımlanmasına karar verilir.

Toplumsal Tarih Akademi Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi’ne gönderilen makalelerde 150 kelimelik Türkçe özet ve İngilizce abstract metinleri anahtar kelimeleriyle birlikte bulunmalıdır. Yazar makalesini teslim edilmeden önce metindeki dipnotlar, bibliyografya, tablolar vb. unsurları tamamlanmış olmalıdır.


Dergide dipnotlar ve bibliyografya dahil olmak üzere 7000 kelime hacmindeki makaleler yayımlanacaktır. Dergide yayımlanacak literatür değerlendirmesi/review essay ve tanıtım yazıları azamî 2.500 kelime olmalı, kitap değerlendirmeleri ise 1.500 kelimeden uzun olmamalıdır. Başvurular, ek dosya halinde toplumsaltarihakademi@tarihvakfi.org.tr e-posta adresine gönderilerek ve DergiPark sistemi üzerinden yapılır.

Referans Tipi
Dipnotta
Kaynakçada
Kitap
İlk kullanım: Mehmet Beşikçi, Cihan Harbi’ni Yaşamak ve Hatırlamak: Osmanlı Askerlerinin Cephe Hatıraları ve Türkiye’de Birinci Dünya Savaşı Hafızası (İstanbul: İletişim, 2019), 39-44.

İkinci kullanım ve sonrası: Beşikçi, Cihan Harbi’ni Yaşamak ve Hatırlamak, 45.
Beşikçi, Mehmet. Cihan Harbi’ni Yaşamak ve Hatırlamak: Osmanlı Askerlerinin Cephe Hatıraları ve Türkiye’de Birinci Dünya Savaşı Hafızası. İstanbul: İletişim, 2019.
Aynı Yazarın Birden Fazla Eseri

Aydemir, Talât. Ve Talât Aydemir Konuşuyor. İstanbul: May Yayınları, 1966.
________. Hatıratım. İstanbul: YKY, 2010.
8 vuruş alt çizgi kullanılmalıdır (Aynı yazarın eserleri kaynakçada yayın tarihi sırasına göre dizilmelidir)
Kitap (Birden Fazla Ciltten Oluşan)
Sadi Koçaş, Atatürk’ten 12 Mart’a Anılar, 2. cilt (İstanbul: Doğuş Matbaası, 1977), 15.
Koçaş, Sadi. Atatürk’ten 12 Mart’a Anılar, 4 cilt. İstanbul: Doğuş Matbaası, 1977.
Kitap (Birden Fazla Yazar)
Erdoğan Alkan, Ergun Barlas vd. Milli İnkılap Nasıl Oldu (Ankara: Balkanoğlu Matbaacılık, 1960), 61.
Alkan, Erdoğan, Ergun Barlas vd. Milli İnkılap Nasıl Oldu. Ankara: Balkanoğlu Matbaacılık, 1960.
Çeviri kitap

Victor Klemperer, LTI: Nasyonel Sosyalizmin Dili, çev. Tanıl Bora (İstanbul: İletişim, 2013), 58.


İkinci kullanım ve sonrası: Klemperer, LTI, 100.

Klemperer, Victor. LTI: Nasyonel Sosyalizmin Dili. Çev. Tanıl Bora. İstanbul: İletişim, 2013.
Derleme Kitap
Ralf Elger ve Yavuz Köse, yay. haz. Many Ways of Speaking about the Self: Middle Eastern Ego-Documents in Arabic, Persian, and Turkish- 14th-20th Century (Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 2010), 7-10.

İkinci kullanım ve sonrası: Elger ve Köse, Many ways of Speaking, 11.
Elger, Ralf ve Yavuz Köse, Yay. Haz. Many Ways of Speaking about the Self: Middle Eastern Ego- Documents in Arabic, Persian, and Turkish- 14th-20th Century. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 2010.
Derleme Kitapta Bölüm

İlk kullanım: Leyla Neyzi, “Giriş”, Nasıl Hatırlıyoruz: Türkiye’de Bellek Çalışmaları, yay. haz. Leyla Neyzi (İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2009), 4-6.


İkinci kullanım ve sonrası: Neyzi, “Giriş”, 7.

Neyzi, Leyla. “Giriş”, Nasıl Hatırlıyoruz: Türkiye’de Bellek Çalışmaları. Yay. Haz. Leyla Neyzi, 1-11. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2009.
Dergi Makalesi
Derin Terzioğlu, “Tarihi İnsanlı Yazmak: Bir Tarih Anlatı Türü Olarak Biyografi ve Osmanlı Tarihyazıcılığı”, Cogito 29 (2001):
284-296.

İkinci kullanım ve sonrası: Terzioğlu, “Tarihi İnsanı Yazmak”, 286.
Terzioğlu, Derin. “Tarihi İnsanlı Yazmak: Bir Tarih Anlatı Türü Olarak Biyografi ve Osmanlı Tarihyazıcılığı”. Cogito 29, 2001,
284-296.
Tez
Nimet Sarıgül, “27 Mayıs ve Talât Aydemir'in Darbe Girişimleri (22 Şubat 1962 ve 21 Mayıs 1963)”, (Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, 2001), 11.

İkinci kullanım ve sonrası: Sarıgül, “27 Mayıs ve Talât Aydemir'in Darbe Girişimleri”, 12.
Sarıgül, Nimet. “27 Mayıs ve Talât Aydemir'in Darbe Girişimleri (22 Şubat 1962 ve 21 Mayıs 1963)”. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, 2001.
Gazete Makalesi
Tercüman, 25 Temmuz 1962.

Eğer yazar ve başlık varsa: Suphi Karaman, “30 Yıl Sonra 27 Mayıs”, Cumhuriyet, 20 Mayıs 1990.
Kaynakça’da Gazeteler alt başlığı altında gösterilir.
Tercüman (1962).
Cumhuriyet (1990).

Ansiklopedi

Maddesi

Tuba Çavdar, “Esad Efendi Kütüphanesi”, TDV İslâm Ansiklopedisi (Istanbul: TDV, 1995), 11:347.

(Referans verilen cildin yayın tarihi yazılmalıdır.)

İkinci kullanım ve sonrası: Çavdar, “Esad Efendi Kütüphanesi”, 347.
Çavdar, Tuba. “Esad Efendi Kütüphanesi”, TDV İslâm Ansiklopedisi. İstanbul: TDV, 1995. 11: 347.

(Referans verilen cildin yayın tarihi yazılmalıdır.)

Arşiv (Osmanlı Arşivi)

BOA, BEO 4634/347534, (3 Ramazan 1338).
Kaynakça’da Arşiv Belgeleri alt başlığı altında gösterilir.

T.C. Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi (BOA)
Bâb-ı Âlî Evrak Odası (BEO)

Yayımlanmış

Birincil Kaynak  



Web Kaynağı
https://kutuphane.ttk.gov.tr/resource?itemId= 375192&dkymId=54011
Kaynakça’da Elektronik Kaynaklar alt başlığı altında gösterilir.

İnternet Adresi: <https://kutuphane.ttk.gov.tr/resource?itemI d=375192&dkymId=54011>. Erişim Tarihi: 02.10.2022.




Dergimize gönderilen yazıların telif gerektiren içeriklerinden yazar sorumludur.

Toplumsal Tarih Akademi Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi'ne gönderilen yazılar için değerlendirme ve yayımlanma aşamasında herhangi bir ücret alınmamaktadır.

TOPLUMSAL TARİH AKADEMİ: OSMANLI-TÜRKİYE ÇALIŞMALARI
ARALIK 2024 – Sayı 5
MAKALE ÇAĞRISI

Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi (Dergi) (ISSN: 2979-966X / e-ISSN: 2979-9694) sizleri geç Orta Çağ’dan yirminci yüzyılın son çeyreğine uzanan bir tarih aralığında, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye tarihine ilişkin çalışmalarınızı yayımlamaya davet ediyor. 

Aralık 2024’te yayımlanacak 5. sayımız için son makale gönderim tarihi 30 Eylül 2024 olarak güncellenmiştir.  

Dergi, Osmanlı ve Türkiye toplumlarını, imparatorluğun sınırlarının ulaştığı coğrafyayı ve bu coğrafyada ortaya çıkmış olan diğer devletleri ve siyasi yapıları Osmanlı ve Türkiye toplumları ile etkileşimleri bağlamında incelemektedir. Bu kapsamda sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel tarih gibi yerleşik alanların yanı sıra tarihyazımında gelişmekte olan yeni alanlar ve yaklaşımlardan yazıları bekler ve teşvik eder.

Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi, kapsamı içine giren dönem ve konularda özgün ve daha önce yayımlanmamış araştırma makaleleri ile derginin odaklandığı alanlara ilişkin akademik kitapların değerlendirmelerini yayımlar. Dergi bunların yanı sıra sempozyum, seminer ve konferans değerlendirmeleri, söyleşi, vefeyat, alana katkı sunmayı amaçlayan kısa düşünce yazıları ve belge incelemelerine de açıktır. Tercih edilen yazı dili Türkçe olmakla birlikte İngilizce yazılara da yer verir.

Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi Aralık ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki sayı çıkan hakemli bir tarih dergisidir; basılı ve DergiPark üzerinde çevrimiçi olarak yayımlanır.

Dergiye gönderilen makalelerde daha önce başka bir yerde yayımlanmamış, yayımlanma talebi ile gönderilmemiş veya yayımlanma sözü verilmemiş olma şartı aranır. Hangi yazıların değerlendirme sürecine alınacağına derginin yayın yönetimi ile yayın kurulu birlikte karar verir. Değerlendirmeye alınan makaleler çift-kör hakem sürecine tabii tutulur ve hakem raporlarına göre yayımlanmasına karar verilir. Hakemlerden geri dönüşler en az 4 hafta, ortalama 6 hafta olarak gerçekleşmektedir. 

Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi makale gönderimi ya da basımı için herhangi bir ücret talep etmemektedir. 

Dergiye gönderilen makalelerde 150 kelimelik Türkçe özet ve İngilizce abstract metinleri en az 5 anahtar kelime ile birlikte bulunmalıdır. Yazar makalesini teslim etmeden önce metindeki dipnotlar, bibliyografya, tablolar vb. unsurlar tamamlanmış olmalıdır.

Dergide dipnotlar ve bibliyografya dahil olmak üzere yaklaşık 7.000 kelime hacmindeki makaleler yayımlanacaktır. Dergide yayımlanacak literatür değerlendirmesi/review essay ve tanıtım yazıları azamî 2.500 kelime olmalı, kitap değerlendirmeleri ise 1.500 kelimeden uzun olmamalıdır.

Makale başvuruları DergiPark üzerinden yapılmalıdır:

Başvuru esnasında takip edilmesi gereken yazım kurallarına aşağıdaki bağlantıdan erişilebilir:

Dergimiz Asos İndex’te taranmaya başlamıştır. Dergimizin farklı indekslerde yer alması yolunda çalışmalarımız devam etmektedir.

Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Yayın Yönetmenleri iletişim adresi: 
toplumsaltarihakademi@tarihvakfi.org.tr